Med manuka – močno in edinstveno naravno zdravilo

Med manuka, pridobljen iz nektarja drevesa Manuka (Leptospermum scoparium), ki izvira iz Nove Zelandije in Avstralije, je v zadnjih letih pridobil izjemno priljubljenost zaradi svojih koristi na zdravje in terapevtskih lastnosti. Ta posebna vrsta medu je znana po značilnem okusu, temni barvi in gostoti. Kar ločuje med manuka od drugih vrst medu je visoka koncentracija edinstvenih spojin, ki prispevajo k njegovim izjemnim zdravilnim lastnostim.

Ena od ključnih sestavin medu manuka je metilglioksal (MGO), spojina, znana po svojem močnem protimikrobnem delovanju. Višja kot je vsebnost MGO, močnejše so antibakterijske lastnosti medu. Med manuka z visoko oceno MGO je zelo iskan zaradi svojega potenciala v boju proti različnim okužbam, vključno s tistimi, ki jih povzročajo na antibiotike odporne bakterije.

Raziskave so pokazale, da ima med manuka močne antibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti, zaradi česar je naravno in učinkovito zdravilo za širok spekter bolezni. Uporabljali so ga za pospeševanje celjenja ran, lajšanje prebavnih težav, pomiritev vnetega grla in podpiranje splošnega imunskega zdravja. Zaradi svojih protimikrobnih lastnosti je priljubljena izbira za zdravljenje kožnih okužb, razjed in opeklin. Med manuka ima tudi antioksidativne lastnosti, ki pomagajo zaščititi telo pred oksidativnim stresom in poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

Poleg tega je med manuka pridobil priznanje zaradi svoje sposobnosti lajšanja simptomov bolezni dihal, kot so kašelj, prehlad in okužbe sinusov. Njegove pomirjujoče lastnosti pomagajo zmanjšati vnetje v grlu in nosnih poteh, zagotavljajo olajšanje in spodbujajo hitrejše okrevanje. Nekatere študije so celo nakazovale, da ima med manuka lahko protivnetne učinke po celem telesu in ponuja potencialne koristi pri boleznih, kot so artritis in gastrointestinalne motnje.

Da bi zagotovili pristnost in kakovost medu manuka, je bil razvit edinstven sistem ocenjevanja, znan kot Unique Manuka Factor (UMF). Ta sistem ocenjevanja ocenjuje čistost in moč medu ob upoštevanju njegove vsebnosti MGO in drugih specifičnih označevalcev. Ocena UMF označuje stopnjo protibakterijskega delovanja in zagotavlja, da je med pristen. Pri nakupu medu manuka je priporočljivo iskati oceno UMF 10 ali več, da zagotovite njegove terapevtske koristi.

Med manuka je poleg svojih zdravilnih lastnosti cenjen tudi zaradi svoje prehranske sestave. Vsebuje različne vitamine, minerale, aminokisline in encime, ki podpirajo splošno zdravje in dobro počutje. Vendar pa je pomembno upoštevati, da je treba med manuka zaradi visoke vsebnosti sladkorja uživati zmerno, kot del uravnotežene prehrane.

Pri uporabi medu manuka zaradi zdravstvenih koristi je priporočljivo, da ga uživate surovega, saj lahko toplotna obdelava zmanjša nekatere njegove koristne lastnosti. Lahko ga jemljemo peroralno, dodajamo toplim napitkom ali uporabljamo kot naravno sladilo pri kuhi in peki. Za lokalno uporabo, kot je celjenje ran ali nega kože, se lahko uporablja neposredno ali v obliki krem in mazil.

Skratka, med manuka izstopa kot edinstveno in močno naravno zdravilo. Zaradi izjemnih protimikrobnih, antioksidativnih in protivnetnih lastnosti je dragocena prednost pri spodbujanju splošnega zdravja in dobrega počutja. Ne glede na to, ali se uporablja interno ali eksterno, je med manuka pokazal obetavne rezultate pri različnih terapevtskih aplikacijah. Vendar je vedno priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, preden ga uporabite kot zdravljenje posebnih zdravstvenih stanj.

Otosan Sirup Fortuss proti kašlju vsebuje med manuka. Odkrijte lastnosti izdelka in njegovo naravno sestavo.

Sirup, primeren za pomirjanje kašlja, tako suhega kot produktivnega, za odrasle in otroke.

Otosan Sirup Fortuss proti kašlju je bil razvit kot pripomoček za zdravljenje suhega in produktivnega kašlja, hkrati pa zagotavlja vlaženje sluzi in njeno naravno odvajanje zahvaljujoč svojim funkcionalnim sestavinam: medu manuka, organskemu cvetličnemu medu in rastlinskim molekularnim kompleksom.

Primeren je za odrasle in otroke (od enega leta dalje). Ustvari zaščitno plast, ki se prilepi na razdraženo sluznico in ustvari hitro olajšanje.

 

Vir: https://www.otosan.com/en/magazine/manuka-honey-a-potent-and-unique-natural-remedy/

 

Povezani artikli

Dodaj odgovor