Ali veste, kako beli timijan deluje proti vnetem grlu?

Beli timijan je trajnica, zimzelen grm, ki raste v kamnitih in sušnih obalnih predelih. Najdemo ga v zahodnem Sredozemlju, zelo razširjen je v Italiji. Rastlina timijana je visoka približno 50 cm, močno razvejana in pri dnu olesenela. Prepoznamo jo po majhnih suličastih listih, ki so sivozeleni in aromatični, na spodnji strani pa gosto kosmičasti. Cvetovi so belo rožnati in imajo 5 nepravilnih cvetnih listov.

Zgodovina

Ker je beli timijan značilen za sredozemske regije, obstajajo dokazi o uporabi belega timijana že iz antičnih časov. Egipčani so ga vključevali v proces balzamiranja, Grki pa so ga zažigali kot očiščevalni ritual med verskimi obredi in ga uporabljali za masaže pred tekmovanjem ali borbo za vlivanje poguma in telesne moči. V srednjem veku je bila tradicija vezenje timijanovih cvetov na oblačila vitezov, saj je veljal za cvet poguma, dragoceno krepčilo za um in duha.

Lastnosti belega timijana

Eterično olje belega timijana je močan naravni antiseptik in antibakterijsko sredstvo, ki ga lahko uporabljamo pri različnih stanjih kot so akne, ekcemi, glivične okužbe in kot ustni antiseptik, odličen pa je tudi pri številnih jesenskih in zimskih tegobah.

Spodbujevalec uma

Zaradi močnega in značilnega vonja se pogosto uporablja v aromaterapiji. Običajno se uporablja kot duševni stimulans, saj je znano, da povečuje jasnost misli in spodbuja vedrino. Poleg tega pomaga pri spanju in sprostitvi zaradi svojih pomirjevalnih lastnosti na živčni sistem.

Blagodejen vpliv na dihala

Zaradi svojih učinkovin je timijan odlično zdravilo za bolezni zgornjih dihalnih poti in deluje kot sredstvo za izkašljevanje. Deluje pomirjujoče in antiseptično. Zaradi vsebnosti flavonoidov ima eterično olje timijana tudi antioksidativne lastnosti.

Otosan Gel Forte za grlo v vrečkah vsebuje beli timijan. Odkrijte lastnosti izdelka in njegovo naravno sestavo.

Ščiti sluznico pred dražečim delovanjem zunanjih dejavnikov in zagotavlja dolgotrajen občutek olajšanja.

Otosan Gel Forte za grlo je izdelek za lajšanje simptomov, povezanih z draženjem grla.

Zahvaljujoč posebni formuli gela tvori mukoadhezivni film, aktiven v faringealnem in laringealnem traktu, ki ščiti sluznico pred dražečim delovanjem zunanjih dejavnikov in zagotavlja dolgotrajno olajšanje.

Pakiranje vsebuje 14 vrečk.

 

Vir: https://www.otosan.com/en/magazine/do-you-know-how-white-thyme-works-against-sore-throats/

Povezani artikli

Dodaj odgovor