5 pogostih mitov o sladkorni bolezni

Veliko klišejev o sladkorni bolezni ni vedno potrjenih. Preberite 5 pogostih mitov o sladkorni bolezni, ki jih je treba nemudoma razkriti: od prehrane do uživanja sladkorja in inzulinskih injekcij.

Mit št. 1: Če boste jedli preveč sladkorja, boste dobili sladkorno bolezen

Katero je prvo "dejstvo", ki ga je potrebno izpostaviti? Zagotovo neposredna povezava med diabetesom in uživanjem sladkorja. Ameriška uprava za hrano in zdravila je pred skoraj 30 leti ustanovila raziskovalno skupino, ki je ugotovila, da ni nobenega zanesljivega dokaza, da uživanje sladkorja povzroča sladkorno bolezen.

Mit št. 2: Če imate sladkorno bolezen, morate na posebno dieto

Če imate sladkorno bolezen, se ne ujemite v past »nepravilne diete«. Drugi mit, ki ga pojasnjujemo, je, da morate, če imate sladkorno bolezen, na posebno dieto, ki je drugačna od prehrane vseh ostalih ljudi. V resnici lahko jeste karkoli iz vašega jedilnika, če le obstaja ravnovesje med količinami ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter številom kalorij, ki jih vaše telo potrebuje. Tako kot bi naredil kdorkoli drug! Edina razlika je v tem, da, če imate sladkorno bolezen, nimate druge izbire.

Mit št. 3: Če imate sladkorno bolezen, ne smete jesti sladkarij

Ste sladkosnedi? Ne skrbite, sladkarije lahko jeste enako kot vsi drugi, paziti morate le, da jih jeste ob pravem času: na koncu obroka. Če uživate sladoled med obroki, tvegate, da boste imeli pomemben vrh hiperglikemije, ki ga je težko nadzorovati. Kava s sladkorjem na koncu obroka zviša vaš krvni sladkor manj kot tisti, ki bi ga spili sredi popoldneva. Upoštevajte, da, ne glede na to, koliko sladkorja se odločite zaužiti, mora biti v mejah običajno dovoljenega. Preprosto povedano, privoščite si košček torte, vendar se takrat odrecite kruhu ali testeninam.

Mit št. 4: Vsi sladkorni bolniki potrebujejo inzulin

Vsi s sladkorno boleznijo ne potrebujejo inzulina, čeprav ga boste skoraj zagotovo potrebovali, če imate sladkorno bolezen tipa 1. Če vam je bila diagnosticirana sladkorna bolezen tipa 2, vam ga morda sploh ne bo treba jemati, je pa to mogoče. Vaš specialist za sladkorno bolezen vam bo lahko povedal, katero zdravljenje je pravo za vas.

Mit št. 5: Inzulinske injekcije so boleče

Če se bojite igel, ne skrbite: dandanes oprema, ki je na voljo za zdravljenje sladkorne bolezni, zagotavlja, da so injekcije skoraj popolnoma neboleče. Zbadanje v prst, da bi preverili raven sladkorja v krvi, je morda nekoliko bolj nadležno – vendar je vse odvisno od posameznika.

Vir: https://www.picsolution.com/en/advice/some-tips-for-you/5-common-myths-about-diabetes.html

Dodaj odgovor