Zakaj se prehladimo in zakaj je izpiranje nosu koristno?

Prehlad, znan tudi kot virusni rinosinuzitis, običajno povzroči virusni patogen, ki najde ugodno okolje za svojo širjenje v nosu in obnosnih votlinah, kar povzroči otekanje in spremembo nosne sluznice. Obstajajo številni virusi, ki lahko povzročijo to stanje, vključno z rinovirusom, koronavirusom in različnimi virusi gripe. Znanstveniki so identificirali več kot 200 vrst in velja za eno najpogostejših motenj po vsem svetu. Hladno vreme ugodno vpliva na njegovo preživetje.

Prenašanje

Širjenje virusov prehladov je povezano tudi z visoko kužnostjo in vrhunci epidemije. Prenos z enega posameznika na drugega je preprost in se lahko pojavi tako neposredno kot posredno. Kihanje, kašljanje, sluz in kapljice sline omogočajo lahek prehod virusov iz enega organizma v drugega. Že preprost pogovor lahko povzroči neposredno okužbo z virusi prehlada. Poleg tega lahko ti virusi preživijo v zunanjem okolju, na primer na rokah ali predmetih, do približno 3 ure. Za preprečitev posrednega prenosa je dobro izvajati temeljito higieno rok po stiku z okuženimi ljudmi ali predmeti. Vrh kužnosti je v prvih 2-3 dneh bolezni, proti koncu okužbe pa je tveganje za kužnost manjše.

Vzroki za prehlad: Dejavniki tveganja

Med glavnimi empirično priznanimi dejavniki tveganja so temperaturne spremembe, hladno podnebje in umetno ogrevanje. Nizke temperature same po sebi ne škodijo zdravju, imajo pa zaviralni učinek na naravni samočistilni mehanizem nosnih votlin ter na migetalkaste celice, ki običajno vibrirajo in potiskajo sluz. Poleg tega suh zrak v ogrevanem okolju izsuši sluznice, kar ogrozi njihovo sposobnost proizvajanja sluzi in izsuši plast sluzi, ki običajno vlaži naše dihalne poti. Prehod iz ogrevanega okolja v mraz zunaj (tipični "hladni šok") lahko dodatno zmanjša učinkovitost sluznice. To omogoča, da patogeni, ki bi jim običajno preprečili vstop, prodrejo globoko v dihalne poti in lahko celo povzročijo hude poškodbe.

Simptomi

Virusi prehlada povzročajo različne simptome, vključno z zamašenostjo nosu, povečano tvorbo sluzi ter poškodbo migetalk, ki obdajajo nosni epitelij, kar olajša bakterijske okužbe. Značilno je, da se simptomi prehlada začnejo kazati od 1 do 3 dni po virusni okužbi, vrhunec pa dosežejo drugi ali tretji dan. Po enem tednu se začnejo izboljševati. Vendar je pomembno vedeti, da so posamezniki lahko nalezljivi, še preden se pojavijo simptomi, in tudi še nekaj časa po ozdravitvi.

Najpogostejši simptomi vključujejo:

 • Zamašen nos
 • Smrkav nos
 • Povečano nastajanje sluzi
 • Razdraženo sluznico, občutek suhosti ali zamašenosti
 • Kihanje
 • Vneto grlo
 • Kašelj
 • Utrujenost

V redkih primerih prehlad vodi do občutnega zvišanja telesne temperature (nad 38 °C), v tem primeru lahko posumimo, da gre za gripo.

Alergijski rinitis

Navadnega prehlada in alergijskega rinitisa ne smemo zamenjevati. Prehlad povzroča virusna okužba in je epidemija, običajno povezana s prehladno sezono. S prihodom toplejše sezone ni nenavadno, da se pojavi zamašen nos, podoben prehladu; vzroki pa so različni in jih lahko pripišemo respiratornim alergijam, pri katerih vdihnjeni "tujki" povzročijo reakcijo telesa. Ključ do razlikovanja sezonskih prehladov od alergijskega rinitisa je v subtilnem razlikovanju simptomov. Alergijski prehladi se pojavijo nenadoma, brez povišane telesne temperature, manj izrazitega zamašenega nosu, zmanjšanega izločanja sluzi v primerjavi z virusnim izvorom in suhosti grla, pogosto pa jih spremljajo tudi rdeče in solzne oči.

Zdravljenje

Prehlad je virusna okužba in nastane izključno zaradi izpostavljenosti virusu. Specifičnega zdravila za okužbo z rinovirusom ni, protivirusna zdravila, ki so trenutno na voljo, pa niso učinkovita proti virusom, ki napadajo nos in nosne votline. Obstajajo zdravila, s katerimi je mogoče ublažiti simptome in pospešiti okrevanje. Med zdravili, ki se pogosto uporabljajo za lajšanje simptomov, so inhalacijski dekongestivi in pršila za nos, ki ublažijo občutek zamašenega nosu.

Higienski ukrepi

Ljudje s prehladom naj se ogrejejo, počivajo in poskušajo preprečiti prenos okužbe na druge tako, da ostanejo doma. Tradicionalno se priporoča povečanje vnosa tekočine in izpiranje nosu kot metodi, ki pomagata redčiti izločke in olajšata njihovo izločanje ter s tem pospešita okrevanje. Izpiranje nosu vključuje pršenje sterilne fiziološke raztopine v nosno votlino, ki ji omogoči kroženje skozi nos, vstop v eno nosnico in iztekanje iz druge. Med dnevi hude nazalne kongestije so lahko koristna izpiranja nosu s hipertonično fiziološko raztopino, tj. z višjo koncentracijo natrijevega klorida od običajne telesne ravni 0,9 %, saj zagotavljajo hitrejše dekongestivno delovanje. Dolgoročno je priporočljiva izotonična raztopina s koncentracijo soli, ki je enaka telesni, saj služi mehansko in omogoča temeljito čiščenje nosnih poti. Izpiranje izvajamo 2-3 krat na dan. Cilj je očistiti in prečistiti nosne poti, jih očistiti izločkov, vzpostaviti normalen pretok zraka ter zagotoviti ustrezno filtracijo in vlaženje zraka v nosnih votlinah. Nosna higiena ponuja številne prednosti, tako sama kot v kombinaciji s farmakološkimi terapijami kot dodatnim zdravljenjem.

Stranski učinki

Antibiotiki se običajno ne uporabljajo za zdravljenje prehlada. Ne pomagajo in so lahko celo škodljivi. Vendar bodite previdni in ne spreglejte posebej trdovratnega prehlada, saj se lahko razvije v sinusitis, vnetje, ki prizadene predvsem ljudi z dihalnimi težavami. Sinusitis zahteva ustrezno zdravljenje, ki ga predpiše specialist, zato je pomembno, da se zavedamo njegovih zgodnjih simptomov kot so gosta, obilna zelenkasto-rumena sluz, postnazalno kapljanje, močan kašelj, glavobol in težave pri zaznavanju vonjav. Precej moteča so tudi vnetja ušes (otitis), ki se lahko pojavijo kot posledica neustrezno zdravljenih ali zanemarjenih težav z nosom (prehlad, vnetje sinusov, alergijski in nealergijski rinitis). Če se stanje v nekaj dneh ne izboljša, je priporočljiv obisk pri specialistu za ustrezno terapijo za preprečitev razmnoževanja patogenih mikroorganizmov v nosni votlini.

Set za izpiranje nosu je idealen za dnevno higieno nosu in za zdravljenje alergij, prehladov in sinusitisa.

Otosan Set za izpiranje nosu uporabljamo pri:

 • zamašenosti nosu,
 • prehladu ali alergijskem rinitisu,
 • akutnem ali kroničnem sinusitisu,
 • hipertrofičnem rinitisu med nosečnostjo,
 • smrčanju,
 • zadrževanju v suhem ali onesnaženem okolju,
 • izpostavljenosti hlapom ali dražilnim snovem,
 • kirurških posegih (pred in po) in
 • dnevnem čiščenju nosnih votlin.

 

Ker je nos ves čas v stiku z velikim številom alergenov, nečistoč in prahu, je vzdrževanje čistega nosu prvi korak, da preprečimo spremembe nosne sluznice (zamašen nos, srbenje in suhost) ter omogočimo pravilno pretok zraka v dihalnih poteh.

Hitro in naravno olajša simptome zamašenega nosu.

Naravni Otosan aromaterapevtski obliž enostavno nalepite na svoja oblačila ali na predmete v svoji bližini. Nežno sproščanje aromatičnih in aktivnih hlapov blagodejno vpliva na zgornje dihalne poti. Pomirjajo zamašen nos ter spodbujajo pravilen prehod zraka skozi nos podnevi in ponoči (med spanjem).

Primerno za odrasle in otroke, starejše od 2 let.

Spodbuja izločanje odvečne sluzi, kar pomaga zmanjšati zamašenost in vnetje nosu.

Rezultat nenehnih raziskav na področju otorinolaringologije je Otosan Pršilo za nos Baby, nosni dekongestiv, izdelan iz sestavin rastlinskega izvora, z nežno formulo, zaradi katere je ta izdelek primeren za otroke.

Brez vazokonstriktorjev in potisnih plinov.

 

Naravno pršilo za nos z dekongestivnim delovanjem, ki se uporablja za čiščenje zamašenega nosu.

Otosan Pršilo za nos Forte je nastalo iz nenehne in globoke predanosti razvoju naravnih izdelkov, ki lahko ponudijo rešitev za več bolezni ORL, katere lahko pogosto prizadenejo ušesa in nos hkrati.

Brez vazokonstriktorjev.

 

 

Vir: https://www.otosan.com/en/magazine/why-do-we-get-colds-and-why-are-nasal-washes-helpful/

Dodaj odgovor