O ušesnem maslu in zakaj uporaba vatiranih palčk ni priporočljiva

Vatirane palčke so lahke plastične palčke z majhnimi, trdimi vatnimi kroglicami na koncih. Splošno so znane kot pripomoček za čiščenje ušes, vendar bodite previdni, saj njihova uporaba ni brez tveganja in ponuja zelo malo koristi. Poglejmo, zakaj se njihova uporaba odsvetuje.

Čeprav se morda zdi, da ne morejo poškodovati ušesa, so vatirane palčke pravzaprav eden glavnih vzrokov za poškodbe bobničev.

Skupina raziskovalcev pod vodstvom Ilaafa Darrata v bolnišnici Henry Ford v Detroitu je analizirala več kot 1500 bolnikov z diagnozo perforacije bobniča in zdravljenih v njihovi bolnišnici med letoma 2001 in 2010. V več kot 50 odstotkih primerov je poškodbo povzročila nepravilna uporaba vatiranih palčk. Ta študija, predstavljena na otorinolaringološki konferenci v Chicagu, znanstveno dokazuje povezavo med nepravilno uporabo vatiranih palčk in pojavnostjo perforacije bobniča.

Vendar to ni edini razlog, zakaj se je najbolje izogibati uporabi vatiranih palčk za odstranjevanje ušesnega masla iz sluhovoda. Pravzaprav obstaja nevarnost, da bi ušesno maslo z nepravilno uporabo vatiranih palčk potisnili še globlje v notranjost, zaradi česar bi bilo bolj kompaktno in bi lahko celo prispevalo k nastanku zamašitve ušesa. Morda se nam zdi, da smo dobro opravili delo, ko vidimo, da je vatirana konica palčke umazana. Da, morda smo odstranili majhno količino ušesnega masla, vendar smo ga v notranjost potisnili še veliko več.

Videli smo, da lahko uporaba vatiranih palčk prispeva k nastanku morebitnih zamašitev ušes z ušesnim maslom, lahko celo poškoduje bobnič in povzroči draženje in pekoč občutek. Čemu so torej vatirane palčke namenjene in zakaj bi jih sploh uporabljali?

Vatirane palčke so res namenjene čiščenju ušes, vendar le zunanjega dela ušesa, splošno znanega kot uhelj. Če jih uporabljate samo na tem področju in z nežnostjo, so tveganja zmanjšana, kar velja tako za odrasle kot za otroke.

 

Za zaščito in čiščenje ušes, spodbuja odstranjevanje nečistoč in odvečnega ušesnega masla.

Spoštovanje narave gre z roko v roki s spoštovanjem lastnega telesa. Zato Otosan izvaja stalne raziskave novih izdelkov za izboljšanje dobrega počutja ljudi.

Otosan kapljice za ušesa, ki so nastale iz te nenehne zavzetosti, so pripravljene iz organskih eteričnih olj, propolisa in črnega ribeza ter pomagajo pri:

  • pomirjanju rdečice in razdraženosti kože,
  • čiščenju sluhovoda,
  • odstranjevanju odvečnega ušesnega masla in
  • zaščiti ušesa.

 

Za vsakodnevno higieno ušes z vlažilnim faktorjem. Spodbuja čistočo.

Otosan pršilo za uho z organskimi rastlinskimi izvlečki je inovativen izdelek za odstranjevanje ušesnega masla in za vsakodnevno higieno ušes. Zagotavlja nežno, a učinkovito delovanje za čistejša in bolj zdrava ušesa, saj odstranjuje odvečno maslo iz ušesnega kanala in ob redni uporabi preprečuje njegovo nastajanje.

Brez umetnih barvil in konzervansov zagotavlja visoko stopnjo tolerance.

 

Vir: https://www.otosan.com/en/magazine/cerumen-in-your-ears-here-s-why-the-use-of-cotton-buds-is-not-recommended/

Povezani artikli

Dodaj odgovor